Пресвета Богородица

4. Децембар

Икона Ваведења

Када се Пресветој Дjеви Марији навршише три године од рођења, доведоше је родитељи њени свети, Јоаким и Ана, из Назарета у Јерусалим, да је предаду Богу на службу према ранијем обећању своме. Три дана пута има од Назарета до Јерусалима; но идући на богоугодно дело тај пут не беше им тежак. Сабраше се и многи сродници Јоакимови и Анини, да узму учешћа у овој светковини, у којој узимаху учешћа невидљиво и ангели Божји. Напред иђаху девице са запаљеним свећама у рукама, па онда Пресвета Дjева, вођена с једне стране оцем својим а с друге мајком. Беше Дjева украшена царским благолепним одећама и украсима, како и приличи кћери царевој, невести Божјој.

За њима последоваше множина сродника и пријатеља, сви са запаљеним свећама. Пред храмом беше 15 степена. Родитељи дигоше Дjеву на први степен, а она онда сама брзо узиђе до врха, где је срете првосвештеник Захарија, отац светог Јована Претече, и узевши је за руку уведе је не само у храм него у Святая Святыхъ у Светињу над Светињама, у коју нико никада не улажаше осим архијереја, и то једанпут годишње. Свети Теофилакт Охридски вели, да је Захарија „ван себе био и Богом обузет“ када је Дjеву уводио у најсветије место храма, иза друге завесе, иначе се не би могао овај поступак његов објаснити. Тада родитељи принесоше жртву Богу, према закону, примише благослов од свештеника, и вратише се дома, а Пресвета Дjева оста при храму.

И пребиваше она при храму пуних 9 година. Док јој беху родитељи живи посећиваху је често, а нарочито блажена Ана. Када пак родитељи њени беху Богом одазвани из овога света, Пресвета Дjева оста као сироче, и не жељаше никако до смрти удаљавати се из храма нити ступати у брак. Како то беше противно и закону и обичају у Израиљу, то она по навршетку 12 година би дата свети Јосифу, сроднику своме у Назарет, да под видом обручнице живи у девствености, те тако и да своју жељу испуни и привидно закон задовољи. Јер у то време не знаде се у Израиљу за девојке завештане на девство до краја живота. Пресвета Дjева Марија беше прва таква доживотно завештана девојка, и њој после следоваху у цркви Христoвој хиљаде и хиљаде девственица и девственика.

Икона Ваведење Пресвете Богородице
Икона Ваведење Пресвете Богородице

Тропар Ваведења

Днес благовољенија Божија предображеније и человјеков спасенија проповједаније, в храмје Божии јасно Дјева јављајетсја и Христа всјем предвозвјешчајет то и ми велегласно возопиим Радујсја смотренија Зиждитељева испоњеније.

Кондак Ваведења

Пречисти храм Спасов, многоцјени чертог и Дјева, свјашченоје сокровишче слави Божија, днес воводитсја в Дом Господен благодат соводјашчи јаже в Дусје Божественом јуже воспјевајут ангели Божии, сија јест сељеније небесноје.