Упокојио се у Господу игуман манастира Дајбабе Aрхимандрит отац Лука Анић

Aрхимандрит отац Лука Анић

Бог да му душу прости!

Отац Лука у манастиру Ваведењу у Београду

Драги наш оче Лука! Са неверицом и тугом примили смо вест о твом блаженом престављењу. Сада ћеш бити ближи нашој и твојој духовној мајци иг.Агнији коју си много волео и која је тебе волела. Био си њено љубимо чадо. Данас је и у нашем параклису служена св.Литургија и помен теби. Служио је владика Атанасије Ракита са свештенством, било је и верног народа Божијег. Пријатељи зову, не могу да верују, јер си нас напустио изненада. Бог зна, Његова је башта и Његови цветови, Његово је и када ће који цвет убрати. Твоја душа богољубива је Бога спознала овде у нашем манастиру, у београдској Богородичној светињи. Наш је манастир твоја духовна колевка у којој си ти духовно рођен, овде су те наши и твоји духовни оци поучили, Богу привели, овде су те крстили и одавде те испратили на твој монашки пут.

Увек нам је била радост кад нам дођеш, проведеш неколико дана са нама, и овде служиш, поучаваш, тешиш и блажиш. Умео си сваку душу да пригрлиш, помогнеш, утешиш. Знамо да смо увек били у твојим молитвама, па те и сада молимо да нас и надаље помињеш. Ми на земљи оставши, нећемо те заборавити и увек ћеш бити у нашим молитвама, срцима и сећањима, као добри и тихи брат и отац, пун братске љубави и саосећања за друге. Нека ти Господ подари Царство Небеско, опроштај, вечни живот и спасење!

Последњи целив шаљу ти твоје сестре-монахиње манастира Ваведења – твоје духовне коле вке. Вечнаја памјат!

***

ЦЕТИЊЕ, 8. ФЕБРУАРА (Светигора прес) – Игуман манастира Дајбабе код Подгорице, архимандрит Лука (Анић) упокојио се ноћас у Господу у 54. години земаљског живота.

Архимандрит Лука је монашки чин примио на Цетињу и припада првој генерацији монаха у Митрополији црногорско-приморској од доласка Митрополита Амфилохија на Цетињски епископски трон. Био је сабрат, па игуман Цетињског манастира, потом манастира Савина Главица у Грбљу и на крају манастира Дајбабе код Подгорице. Био је један од најугледнијих и најомиљенијих клирика Митрополије црногорско-приморске.

Сахрана земних остатака архимандрита Луке биће обављена у недјељу, 10. фебруара на манастирском гробљу у Дајбабама након Свете заупокојене литургије, коју ће, са почетком у 9 часова, служити Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије.

Р.В.


Памяти архимандрита Луки (Анича)
+
Архимадрит Лукa (Анић) – „Питајте свештеника“ 30. јул 2006. године
+
Архимандрит Лука: „Монаштво и Васкрсење“
+
Архимандрит Лука (Анич): Христианин ведет ту же битву, что и две тысячи лет назад
+
АРХИМАНДРИТ ЛУКА (АНИЧ): «У МОНАХА ВСЕ СУЩЕСТВО ДОЛЖНО БЫТЬ НАПРАВЛЕНО К БОГУ

Поделите вест

Пријавите се за најновије вести

Пријавите се својом Е-адресом и примајте најновије вести из манастира Ваведење.