Срби о јеромонаху Роману Матјушину

АКАДЕМИК, ПРОФ. ДРАГАН НЕДЕЉКОВИЋ:

ЈЕРОМОНАХ РОМАН ПОЗНАТ ЈЕ НЕ САМО ШИРОМ ВЕЛИКЕ ДИВНЕ РУСИЈЕ, НЕГО И У ЦЕЛОМ ПРАВОСЛАВНОМ И ХРИШЋАНСКОМ СВЕТУ, ПОЗНАТ JE И КАО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЉ-ДУХОВНИК И КАО ПЕСНИК ДИВНИХ ДУХОВНИХ СТИХОВА.
ВЕЛИКИ ЈЕ И ОДАНИ ПРИЈАТЕЉ СРПСКОГ НАРОДА, И ПРИСПЕО ЈЕ У СРБИЈУ БАШ У ДАНЕ НАШЕГ ВЕЛИКОГ СТРАДАЊА, У ВРЕМЕ БОМБИ И СВЕНАРОДНЕ НЕСРЕЋЕ, ДА БИ БИО СА НАМА И ПРУЖИО МОРАЛНУ, МОЛИТВЕНУ И СВЕШТЕНУ ПОМОЋ.
ЈА САМ СА ОЦЕМ РОМАНОМ ОБИШАО МНОГЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ, МАНАСТИРЕ И ХРАМОВЕ, И ЗАЈЕДНО СМО СЕ ТАДА СВУДА МОЛИЛИ ЗА СРПСКИ, РУСКИ И САВ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНСКИ СВЕТ.

ПРЕДРАГ МИОДРАГ, ПРОФ.ЦРКВЕНОГ ПОЈАЊА :

ЈЕРОМОНАХ РОМАХ ЈЕ НЕОБИЧНО ПРИЈАТНА ПОЈАВА У САВРЕМЕНОЈ РУСКОЈ ДУХОВНОСТИ. КАД СЕ ПРВИ ПУТ ОБРЕО У СРПСКОМ ПОДНЕБЉУ, ГДЕ ГА ЈЕ ПРИВУКЛА ЉУБАВ ПРЕМА ИСКОНСКИМ ЗАЈЕДНИЧКИМ СЛОВЕНСКИМ И ПРАВОСЛАВНИМ КОРЕНИМА, У ПРВИ МАХ СЕ УЧИНИЛО ДА ЈЕ ИЗ ВРЕМЕНА АНДРЕЈА РУБЉОВА ПРЕД НАС ИЗРОНИО ЛИК НЕОБИЧНОГ ВИТЕЗА-МОНАХА-РАТНИКА-ПЕСНИКА-ДУХОВНИКА. СВОЈОМ ПОЈАВОМ, ПЕСМАМА, СТИХОВИМА И МЕЛОДИЈАМА. ЈЕРОМОНАХ РОМАН ЗАПРАВО И ПРИПАДА ТОМ НЕКОМ БАЈКОВИТОМ, ПРОШЛОМ ВРЕМЕНУ, О КОМЕ НАМ «В БИЛИНКАХ» КАЗУЈУ ЊЕГОВА СТИХОТВОРЕЊА. ДАНАС НА ХИЉАДЕ МЛАДИХ РУСА, У ПОТРАЗИ ЗА СМИСЛОМ ЖИВОТА, ЧИТАЈУЋИ И СЛУШАЈУЋИ ПЕСМЕ ОЦА РОМАНА, ПРИЛАЗЕ ЦРКВИ, И У ВЕРИ СВОЈИХ ПРАОТАЦА НАЛАЗЕ ОНАЈ ПРАВИ СМИСАО КОЈИ НИЈЕ БИЛА У СТАЊУ ДА ИМ ПОНУДИ НИ ЗАПАДНА, НИ ИСТОЧНА КУЛТУРА. ЈЕР СТИХОВИ, МЕЛОДИЈЕ И ОСОБЕН ГЛАС ЈЕРОМОНАХА РОМАНА НЕОДОЉИВО ИХ ПОДСЕЋАЈУ, ПРИВЛАЧЕ И ВУКУ У ОНАЈ ДУХОВНИ ПРОСТОР, У РУСИЈИ ДОНЕДАВНО ГОТОВО ЗАБОРАВЉЕН, КОЈЕ ДУХОВНИ ОПТИНСКИ СТАРЦИ ОПЕВАЈУ У СЛИЧНИМ ПЕСМАМА КОЈЕ СА ПЕСМАМА ОЦА РОМАНА МОГУ ДА ИМАЈУ ЗАЈЕДНИЧКИ НАСЛОВ «ДУША МОЈА ТУГУЈЕ ЗА НЕБОМ»! НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ТА РАЈСКА НИТ У ДЕЛИМА ЈЕРОМОНАХА РОМАНА ПРИВУЋИ И СРПСКЕ СЛУШАОЦЕ, ОСОБИТО МЛАДЕ, КОЈИ ДОБИЈАЈУ МОГУЋНОСТ ДА СЕ УПОЗНАЈУ СА ДЕЛИМА ОВОГ НЕСВАКИДАШЊЕГ РУСКОГ ПЕСНИКА-ДУХОВНИКА!

Дивна Љубојевић, диригент и солиста хора Мелоди

„Невероватна умилност гласа…путује право до душе…носећи једноставном, пријемчивом мелодијом истину.“

Монахиње манастира Ваведења, Београд

Јеромонах Роман је свештенослужитељ, проповедник-пророк и поета ретког, префињеног и раскошног дара, верно чедо Православне Цркве и Русије, и велики и искрени пријатељ Српског народа и сестринства манастира Ваведења.
Стихови оца Романа нису обична поезија. Необичан и изузетан дар очевог служења и стихотворења буди нас из духовне учмалости и мртвила. Појање и стихови јеромонаха Романа који су дубоке духовне садржине, имају посебну силу да у душу човека унесу наду, мир, снагу, покајање, чистоту, лепоту, жеђ за Богом и спасењем и да помогну човеку да пронађе смисао живота као непроценљивог Божијег Дара. Стихови оца Романа су јако блиски и драги свакој души, они враћају човеку молитву и жељу за очишћењем, оздрављењем душе и поновним сједињењем са Богом. Посебно је у песмама изражено јако осећање састрадавања, љубави и жеђи за Богом, љубави и бола за своју вољену отаџбину Русију, за сваку душу.
Стихови који долазе из вечности – како отац Роман пише у једној својој песми, у његовом бићу умешени су монашким подвигом, сузама и молитвом. Због тога његово стваралаштво је више него поезија.
Благодаримо Богу на благослову да познајемо и лично јеромонаха Романа, врло даровитог човека, молитвеника, свештенослужитеља и поету ретког, необичног гласа и поетског и духовног талента који својом искреношћу, чистотом, лепотом, богатством и снагом духа, једноставношћу и духовношћу приводи све Богу. Јеромонах Роман који је од Бога на дар добио два златника – монаштво и свештенство, али и дар стихова, блиста на круни руске духовности, културе и славе.

Поделите вест

Пријавите се за најновије вести

Пријавите се својом Е-адресом и примајте најновије вести из манастира Ваведење.

Не тражи…

Не тражи невоље и подвиге, јер их већ имаш на твом животном путу-то те гордост