ПО ОДЛУЦИ ЕПАРХИЈСКОГ СУДА ПРОТОЂАКОН АНДРЕЈ КУРАЈЕВ ТРЕБА ДА БУДЕ ЛИШЕН ЧИНА

Москва, 29. децембар 2020. г.

Фото: РИА Новости / Кирил Калиников

Епархијски црквени суд града Москве размотрио је саопштења о црквеним прекршајима клирика у оставци града Москве протођакона Андреја Курајева и сматра да га треба лишити свештеног чина, саопштава Епархија града Москве.

Суд је размотрио то што је 21. априла 2020. године клирик у оставци објавио у свом „Живом журналу“ увредљиву карактеристику протојереја Александра Агејкина који је тог дана преминуо од последица инфекције корона вирусом.

Суд је установио да у изјавама протођакона Андреја Курајева има знакова хуле на Цркву. У судској одлуци се такође каже да постоје знаци клеветничке делатности протођакона Андреја Курајева, између осталог, оптужби Руске Православне Цркве за „организовање раскола“.

Суд је констатовао да Курајев није променио карактер своје делатности после савета епархијског духовника протојереја Георгија Брејева и чланова дисциплинске комисије још из 2015. године.

У складу с Уредбом о црквеном суду протођакон Андреј Курајев је три пута позван на црквени суд по утврђеној процедури. Притом је само у једном случају његово одбијање да дође и учествује на рочишту било због основаног разлога (здравствено стање).

У одговор на четврти позив на судско рочиште које је планирано за 29. децембар 2020. године Курајев је 25. децембра електронском поштом послао поруку следеће садржине: „Најљубазније вас молим да рочиште одложите за јануар, јер у данима пред Нову годину у Москви влада страшна гужва у саобраћају, а опасно је да дођем метроом због пандемије.“ Ујутру 29. децембра протођакон Андреј Курајев је на име председника епархијског суда послао писмо којим је саопштио да одбија да дође на црквени суд.

Имајући у виду његово одбијање да дође на рочиште црквени суд је сматрао основаним да предмет размотри и његовом одсуству.

Одлука о лишавању протођакона Андреја Курајева чина ступиће на снагу у случају да је потврди надлежни архијереј града Москве – Патријарх московски и целе Русије, а до тада на њу може бити поднета жалба у утврђеном року.

Са руског Марина Тодић

12/3

pravoslavie.ru

Поделите вест

Пријавите се за најновије вести

Пријавите се својом Е-адресом и примајте најновије вести из манастира Ваведење.

Не тражи…

Не тражи невоље и подвиге, јер их већ имаш на твом животном путу-то те гордост