НАША ГЛАВНА ПОРОДИЦА

Беседа на Ваведење Пресвете Богородице

    По чему се срећан и диван дом разликује од било ког другог здања? Разликује се по томе што у њему живи породица. Глава породице која је сад овде окупљена, наше породице, јесте Господ Бог Који се у Тројици прославља у овом храму Свете Тројице у граду Острову.

Свим смо ми деца. Синови и кћери Небеског Оца. Зато кад нам нешто не иде у животу, кад нас боли што не схватамо зашто нас је задесила невоља, кад осећамо да смо несрећни и увређени – треба да дођемо у овај дом код свог Небеског Оца и код све наше велике породице.

Овде нас увек чека Господ. Овде су Његова деца – свеци, наша старија браћа. Овде је Сама Царица Небеска, Кћи Божија и Мајка Господа нашег Исуса Христа. Овде је и Сам Господ наш Исус Христос, оваплоћени Бог, Који сву нашу дивну и велику породицу води у срећну и радосну вечност – у Царство Небеско.

Неки нам могу рећи: „Ако имате тако Свемоћног Оца, ако је ваш Наставник оваплоћени Бог, а Заступница – Пресвета Богородица, зашто има тако много невоља и тако много жалости у животу хришћана, у животу ваше породице?“

    То је тачно. Породица Божија, Христова Црква је овде, на земљи – Црква која ратује. Она с тугом гледа како сваког тренутка Сина Божијег људи разапињу исто као што су Га разапињали пре две хиљаде година – неверјем, злобом, мржњом, подлошћу, поквареношћу и греховима. Али хоћемо ли побећи из ове своје породице која се у искушењима налази заједно са својим Спаситељем? Нећемо! Нипошто. Овде, у овој породици, у Цркви Божијој, заједно ћемо трпети ове муке, јер сви заједно носимо заједнички крст Цркве – Цркве која ратује и побеђује, Цркве која је увек с Господом Исусом Христом.

Немојмо очајавати. Треба да имамо на уму да је Господ свесилан, а наша породица – свемогућа. Наша породица је пуна љубави и бриге за спасење сваког од нас и сваког од оних које волимо, свих оних који су у нашем срцу. Господ ће сигурно све оне који верују у Њега и који се уздају у Њега, који се држе за Његову ризу, довести до мира, до радости, довешће их у Своје вечно Царство. И залог за ово спасење, за ову породичну радост јесте тиха мајчинска љубав Оне Која је усвојила све нас покрај Крста Господњег – Пресвете Владичице Чији улазак у храм Божији данас славимо.

Са руског Марина Тодић

08 / 12 / 2019

pravoslavie.ru

Поделите вест

Пријавите се за најновије вести

Пријавите се својом Е-адресом и примајте најновије вести из манастира Ваведење.

КО НЕЋЕ УЋИ У РАЈ?

Лекар-гинеколог који у току целог свог рада врши абортусе сигурно неће ући у рај. Он