Епископ Иринеј: Позвани смо да кроз тајну покајања и исповести поново будемо враћени у сву пуноћу благодати коју смо добили на крштењу

18/03/2024
У Недељу сиропусну, 4/17. марта 2024. године, у Саборном храму у Новом Саду, вечерњем богослужењу је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј који је прочитао молитве пред почетак Часног поста и вернима пожелео срећан и благословен почетак Великог поста и затраживши опроштај од свих:

– Последња етапа припреме наше при уласку самом у Часни и Велики пост односи се управо на то међусобно праштање пред Богом Живим и Истинитим и Човекољубивим, који је нама свима опростио најпре прародитељски или првородни грех којим је цео људски род сагрешио пред Богом у лицу Адама и Еве, првих људи, али и све појединачне грехове. И ми смо позвани, кад се огрешимо о свету спасоносну вољу Божју, да кроз Тајну покајања и исповести пред Богом поново будемо враћени у сву ону пуноћу благодати и чистоту духовну коју смо добили на светоме крштењу, коју нарочито добијамо на светој Литургији, причешћу Тајнама Христовим. Ми смо увек у прилици да – некада свесно и вољно, некада и несвесно и невољно – долазимо до приликâ и ситуацијâ да једни друге на неки начин ожалостимо, увредимо, понизимо. То се понекад дешава и само у мислима, не мора бити изражено речима, нити пак неким злобним поступцима, али већ и то је у суштини једно те исто са оним што се дешава и на речима и у делима. Стога не постоји нико од нас ко нема потребу и свету дужност да од својих ближњих искрено и затражи и прими опроштај свега и да онда са смирењем и благодарношћу према Господу уђемо у ове свете дане – дане и покајања и смирења и молитве и добрих дела и уздржавања од свега што није неопходно.

Извор: Епархија бачка

spc.rs

Поделите вест

Пријавите се за најновије вести

Пријавите се својом Е-адресом и примајте најновије вести из манастира Ваведење.

КО НЕЋЕ УЋИ У РАЈ?

Лекар-гинеколог који у току целог свог рада врши абортусе сигурно неће ући у рај. Он