Епископ бачки др Иринеј: Патријарх Иринеј био је човек мира!

Владика Иринеј (Буловић)

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј беседио је по читању Светог Јеванђеља на светој заупокојеној Литургији у Храму Светога Саве на Врачару.

„Наш новопрестављени Патријарх је својом личношћу био сведок и то делатни сведок јеванђељских речи које смо чули на Литургији“, рекао је Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј. „Многи су спремни да по себи судећи о другима, олако осуђују и пресуђују. Наш Патријарх је био понекад изложен неправедним судовима и осудама“ рекао је између осталог Епископ бачки.

„Ништа од тих осуда није било истина“ каже Епископ Иринеј, „зато што је Патријарх наш Иринеј, а како му је име гласило добијено на крштењу у детињству, па и ово монашко име, био човек оваплоћења и мира и Мироносца и Миротворца, и међу хришћанима и међу народима, а пре свега у свом сопственом народу чији је духовни отац био последњих десет година“.

Владика Иринеј је између осталог подсетио да је блаженопочивши Патријарх преживео са својим народом све што се дешавало у протеклим годинама, а сви прави хришћани су „разумевали његову јеванђељску доброту којом је његова личност зрачила“.

Важна одлика блаженопочившег Патријарха Иринеја била је та, рекао је Епископ Иринеј, што је „на највећа могућа понижења умео да не само сачува мудрост, него да узврати пажњом, добротом и добрим делима управо оним људима који су му наносили неправду, на овај или онај начин“, рекао је Епископ Иринеј који је у наставку подсетио да је блаженопочивши Патријарх Иринеј и припаднике других конфесија поштовао и односио се према њима са пажњом и поштовањем.

Владика је закључио следећим речима, које су, како је рекао, „ових дана изговорили представници наше стварне, а не лажне културне елите“: „Његова мекоћа је била његова снага, а његова уздржаност је била његова мудрост“. Владика је додао још једну мисао: „Мирна рука Патријарха Иринеја је без реторике и помпе чврсто држала кормило наше Цркве. Гледајући да никада не заборави ниједну српску државу и да се никада не одрекне нашег светог Косова и Метохије“. sexlocals.com

Беседу Епископа Иринеја у наставку чујте у целини, а фотографије које су начинили новинари и репортери Радија „Слово љубве“ овога јутра у Храму Светог Саве можете погледати на следећем линку:

http://www.slovoljubve.com/cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=204

Извор: Радио „Слово љубве“

Поделите вест

Пријавите се за најновије вести

Пријавите се својом Е-адресом и примајте најновије вести из манастира Ваведење.

Не тражи…

Не тражи невоље и подвиге, јер их већ имаш на твом животном путу-то те гордост