На Косову и Метохији Христово васкрсење верници су почели да обележавају у храмовима. Верници не допуштају да празник остане у сенци најава могућих терористичких акција. Цркве и манастире у покрајини додатно обезбеђује полиција.

Живо је у црквама и храмовима на Космету, од поноћи, где су почела бдења. У манастиру Грачаница литургију је служио владика рашко-призренски Теодосије, са свештенством.

Поред Грачанице велики број верника окупио се и на северу Космета, у Косовској Митровици и Лепосавићу.

Васкршња служба одржана је и у католичким црквама на Косову и Метохији.

Васкрс су православним и католичким верницима честитали српски политички представници, као и званични представници албанског народа. Сви су истакли поруке мира.

У православним црквама читана је посланица српског патријарха Иринеја, који је истакао да су светиње на Косову и Метохији чувари хришћанства у Европи.

Безбедносна ситуација на Косову и Метохији тренутно је стабилна и мирна. Полиција и даље, према плану који спроводи од пре два дана, обезбеђује цркве и манастире.

Око православних светиња није било инцидената, а верници на Косову и Метохији очекују да мирно буде и данас и наредних дана, када се најављује наставак обележавања Васкрса.

* * *

Преузето са: РТС

Comments are closed.

Translate »